Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Приєднуйся 

Twitterab6eff595bb1.pngyoutube.png
opcb.gif


Грантові пропозиції час змін


Сайти наших партнерів: 2022-05-18_131909.png Журнал охорона праці 2022-05-18_132001.png Журнал охорона праці та пожежна безпека
2022-05-18_132158.png Компанія Стандарт 2022-05-18_132259.png Європейське співтовариство з охорони праці

Статистика


НОВИНИ КАФЕДРИ

<=в майбутнє                                                                    Перейти до новин за 2020 рік =>

1.jpg

Вітаємо нашу студентку Павлову Ілону із успішним завершенням студенського кейс-чемпіонату "Ігри заводів 3.0", де її команда зайшла у 20 кращих.

Наші здобувачі 💙Мулін Владислав (183-20-1 ІП) та 💛Павлова Ілона (184-19-6 ІП) прийнали участь в освітньо-кар’єрному проекті “Ігри заводів” 3.0 від #UGEN спільно з Coca-Cola, JTI, Ovostar Union, AB InBev EFES і Jabil для студентів й випускників виробничих та аграрних спеціальностей, який проводився з 1.11.2021 по 12.11.2021, де вирішували реальні виробничі кейси, які приготували вказані компанії.

За отриманими результатами були визначено 20 кращих команд-переможців, серед яких опинилась команда наших здобувачів, з чим ми від усього серця їх вітаємо. 🎉

Так тримати і до нових успіхів!

Докладніше на фейсбук

2.jpg

,,⚡Спеціальність 263 "Цивільна безпека" потребує різносторонніх компетенцій🖐️, які б дозволили фахівцям ефективно комунікувати, і мотивувати, і навчати працівників безпечно🛡️ виконувати виробничі завдання 🧑‍🔧🤵👷.

⭐Тому наші викладачі постійно підвищують свою кваліфікацію👍 і діляться досвідом🙋 з визначених питань.

💥 Так, професор кафедри Яворська Олена Олександрівна 18 листопада прийняла участь у потужній конференції на базі МГПІ "Бейт-Хана" на тему "Гуманітарно-педагогічна освіта: здобутки, проблеми, перспективи, де поділилась власними напрацюваннями з підготовки фахівців у дистанційному форматі👏.

🌟 Її пропозиції у застосуванні під час підготовки фахівців ігрових форматів, кінотренінгу та смарт-проектів, викликали значну зацікавленість і підтримку.

🌟Вітаємо Вас пані Олена і бажаємо нових досягнень і звершень🌟.

Докладніше на фейсбук

5.jpg

Між Національним технічним університетом "Дніпровська політехніка" та Дніпропетровським науково-дослідним інститутом судових експертиз Міністерства юстиції України складений договір про співробітництво шляхом організації експертних та наукових досліджень та розробки спільних програм експертних та наукових досліджень в інженерно-технічній галузі.

30 липня 2021 року Запорізькою обласною прокуратурою було проведено навчально-методичний семінар щодо особливостей досудового розслідування та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про кримінальні правопорушення проти безпеки виробництва.

У заході взяла участь к.т.н., доцент, судовий експерт лабораторії інженерно-технічних досліджень ДніпроНДІСЕ Ірина Шайхлісламова яка підготувала тези на тему «Визначення питань та підготовка матеріалів для призначення експертиз з дослідження причин та наслідків порушень вимог безпеки життєдіяльностіта охорони праці».

Докладніше на фейсбук

3.jpg

Нам є чим пишатися. У нас надзвичайно талановита молодь,👍👍👍👍👍

Так, Єлизавета Музика прийняла участь у Міжнародній зимній школі 2021 «Перехід до сталого та виробничого: контекст управління бізнесом» у Брандебурзькому Технічному Університеті.⚡⚡⚡⚡⚡

15 листопада відбувся захист її роботи🧑‍🎓 присвяченої проблемі гідної праці 🧑‍🔧як одній із складових системи управління бізнес-процесами компанії💹, де на скрупульозно зібраних прикладах, Єлизавета продемонструвала шлях ♻️ для досягнення сталого розвитку підприємства🏢, завдяки покращенню добробуту працівників.🌇

Розкрита тема - викликала неабиякий інтерес🌐, оскільки в часи пандемії, виникає багато запитань⁉️з боку працівників до роботодавців з приводу забезпечення відповідних умов праці, які б забезпечили гнучкий графік роботи,💺 з мінімальним 🛡️ професійним ризиком.

Докладніше на фейсбук

2.jpg

Ми завжди радіємо новим досягненням 📈📈📈наших креативних⭐⭐⭐⭐ , талановитих🌟🌟🌟🌟 здобувачів! Сьогодні хочемо привітати Музику Єлизавету, яка встигає навчатися 🧑‍🎓🧑‍🎓🧑‍🎓 , працювати та займатися громадськими проєктами🤵🤵🤵. Ліза отримала сертифікати за неформальною освітою в рамках дисципліни БЕІСС, що викладає проф. Яворська О.О.

Бажаємо Вам успіху 💫💫💫💫 , пані Єлизавето , здійснення найзаповітнійших мрій, нових цікавих планів на майбутнє 💯💯💯💯💯.

Ми завжди готові до співпраці 💙💛.

Докладніше на фейсбук

1.jpg

Ми радіємо кожному успіху наших здобувачів. 😀😀😀😀😃

І ось знову наш студент Мальцев Дмитро вирішив поглибити ,🧑‍🎓🧑‍🎓🧑‍🎓🧑‍🎓🧑‍🎓свої знання з охорони праці, відвідавши декілька вебінарів, які проводить Видавничий дім MCFR.

Вітаємо🎉🎉🎉🎉 вас, пане Дмитро, бажаємо щоб отримані знання не залежались на поличці🤗🤗🤗🤗, а були використанні на ділі - принаймі при підготовці студенських проєктів, кваліфікаційних робіт, написанні статей, проходження практики!

Докладніше на фейсбук


n.jpg

#наші 💪 Фільтрувальний дихальний апарат з примусовою подачею повітря, розроблений вченими #dniprotech, переміг на обласному конкурсі проєктів “Молоді вчені – Дніпропетровщині». 🤩 Автор проєкту професор Юрій Чеберячко каже - такий респіратор ефективний під час аварійних робіт у надзвичайних ситуаціях, коли не можна користуватися іншими засобами захисту. Він дозволяє контролювати об’єм і якість очищеного повітря з урахуванням частоти та глибини дихання при фізичному навантаженні.

Пристрій вже запатентований. Дослідження проводилися у лабораторіях НВП «Стандарт», там підтвердили його відповідність вимогам ДСТУ EN 12941:2004. Вчені працюють над удосконаленням респіраторів та зменшенням їх вартості. Такі дихальні апарати популярні у всьому світі. Тепер вони стануть доступні й українцям. 🥳

Юрій Чеберячко, професор, доктор технічних наук працює над вдосконаленням засобів індивідуального захисту населення зі 2006 року. Цій темі він присвятив свою кандидатську і докторську дисертації. 🤓

#дніпровськаполітехніка #днепровскаяполитехника #техническийуниверситет #технічнийуніверситет #нтудп #ntudp #молоді_вчені

Докладніше на фейсбук

02.jpg

11. 11. 2021 відбулася ІХ Всеукраїнська науково-технічна конференція студентів, аспірантів та молодих вчених "МОЛОДЬ: НАУКА ТА ІННОВАЦІЇ"

Засідання секції 9 – Безпека праці проходило в дистанційному режимі на платформі MS Teams.

Були заслухані доповіді молодих науковців та студентів на дуже актуальні теми, присвячені дослідженням небезпек та оцінки працездатності, моделюванню надзвичайних ситуацій, розробці засобів індивідуального захисту, і актуальною зараз, під час пандемії та карантину психофізіологічної складової.

Дистанційне навчання не привід зупинятись на досягнутому, і це ще раз підтвердила наша зустріч.

Творчих успіхів та особистих перемог, готуємось до наступної конференції!

Докладніше на фейсбук

2.jpg

Ми завжди раді новим знайомствам та зустрічам. Ми завжди відкриті до будь-яких пропозицій, ідей, проєктів, які передбачають взаємовигідне партнерство, яке приносить користь всім зацікавленим сторонам. Ми вдячні, керівництву інжиніринговій компанії "Метінвест-Інжиніринг" за надані нам пропозиції та створені можливості. Зокрема, щодо працевлаштування наших випускників, проходження практики, участі в реальних проєктах. До зустрічі долучилась професор кафедри ОПЦБ Яворська Олена Олександрівна, яка обговорює питання підготовки майбутніх фахівців, які зможуть після закінчення без проблем доєднатися до потужного колективу компанії.

Докладніше на фейсбук

244416657_2088892384593751_1505952835592890709_n.jpg

Рада Директорів з охорони праці великих підприємств України ESOSH вдруге проводить студентський проєкт "SMART безпека". Заохочуємо молодь до креативності у сфері охорони праці. Про те, якою цікавою є наша робота, розкажуть очільники служб з охорони праці великих підприємств 6 жовтня о 16.30 ZOOM  та трансляція Facebook:

✅ Тетяна Годяк, "Нова Пошта",

✅ Михайло Сьомін, "АрселорМіттал Кривий Ріг",

✅ Сергій Росс, "Кернел",

✅ Віталій Єрмоленко, "Укрнафта".

Більше про умови

Надсилання проєктів до 1 квітня 2022 р.: office@esosh.net

Журі конкурсу: очільники служб охорони праці великих підприємств України.

Оголошення підсумків: до Всесвітнього Дня охорони праці 28 квітня 2022 р.

Усі конкурсанти отримають сертифікати підтвердження участі у конкурсі. Переможці отримають дипломи, призи, учбові гранти.

Координатор проєкту: Олександр Шевченко +380971722078, info@esosh.net

254601472_2117472858402370_4703885407361062032_n.jpg

12 листопада 2021 о 12.00 запрошуємо на вільний вебінар «ВСЕ ПРО А+А». Обговоримо новинки безпеки з найбільшої світової виставки з безпеки AplusА (м. Дюссельдорф).

Що нового у захисті :

✔ на висоті,

✔ у замкнених просторах,

✔ на транспорті,

✔ при управлінні стресом,

✔ при роботі наодинці,

✔ засобами індивідуального і колективного захисту,

та багато іншого.

Враженнями діляться учасники ESOSH:

📢 Тетяна Годяк, «Нова Пошта»

📢 Ольга Богданова, «Смарт Енерджі»

📢 Сергій Росс, «Кернел».

Де взяти детальну інформацію та як переконати керівництво – про це у нашому огляді.

ZOOM https://us02web.zoom.us/j/8671171672

та трансляція Facebook на сторінці ESOSH

251712166_4698039800260525_5805798053861257063_n.jpg

Друзі, колеги! Познайомтесь з нашою чудовою, гарною, талановитою студенткою Тетяною Галко, яка весь свій вільний час присвячує розробці моделей з картону та роботі в техніці Papercraft. Її вивори захоплюють, дивують і просто радують око. Своїм талантом пані Тетяна немов би нагадує нам про багатогранність світу, про те, заради чого потрібно жити, - встигнути побачити красу. Ми завжди кудись поспішаємо, завжди біжимо у справах… І лише завдяки таким талановитим людям замислюємось про плинність часу, буденність справ та необхідність творити. Це ж так просто – розповісти людям про світ, про красу, про необхідність любити через свою творчість. На перший погляд її роботи – такі прості, легкі, звичайні. Але скільки ж там праці, часу, сліз, радості, які подарували нам таку красу! Бажаємо нашій здобувачці подальшого натхнення, творчих успіхів та звершень. І, звісно, чекаємо новий творчих історій, які б нагадували нам про головне – у повсякденній метушні не забувати про красу!

Докладніше на фейсбук

244427286_4611990462198793_6131335673926453870_n.jpg

Сьогодні відбулась надзвичайно цікава подія - онлайн зустріч студенства з керівниками департаментів (відділів) безпеки праці та здоров'я працвників провідних вітчизняних компаній: Тетяною Гордяк (Нова пошта, Михайлом Сьоміним (АрселорМіттал Кривий Ріг; ), Сергієм Росс (Кернел), Віталієм Єрмоленко (Нафтогаз), яку організувала голова громадської організації Європейське співтовариство з охорони праці - Ольга Богданова.

Цікаві презентації про основні здобутки, гарні пропозиції для студентів, можливість участі в конкурсах, проєктах, підтримка студенських пропозицій - тільки починай!

Долучайтесь до до смарт-проектів, пропонуйте власні рішення, наші партнери, наші компанії готові до співпраці.

Вони чекають вас і ваших пропозицій!

Сайт з умовами конкурсу

Докладніше на фейсбук

244416435_4479607905452889_3989710316499230398_n.jpg

Усвідомлена промислова безпека у змісті лекції професора НТУ «Дніпровська політехніка» для майбутніх фахівців з охорони праці.

Підвищення якості вищої освіти потребує систематичного обміну професійним досвідом науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти за спорідненими спеціальностями. Відтак, 04 жовтня 2021 року доцентами кафедри охорони праці та техногенно-екологічної безпеки Оленою ШАРОВАТОВОЮ та Богданом ЦИМБАЛОМ проведено об’єднане заняття з навчальних дисциплін «Виробнича санітарія» та «Ризикоорієнтоване управління охороною праці», що викладаються для майбутніх фахівців з охорони праці – здобувачів вищої освіти 2-го і 3-го року навчання факультету ТЕБ, із запрошенням професора кафедри охорони праці та цивільної безпеки Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», доктора технічних наук Сергія ЧЕБЕРЯЧКА.

Лекція професора на тему «Усвідомлена промислова безпека» відбулась в аудиторії кафедри охорони праці та техногенно-екологічної безпеки в онлайн-режимі. Продемонстрований навчальний контент розкрив сутність ризик-орієнтованого мислення, його необхідність і важливість, дозволив проаналізувати кращі практики з безпеки у відповідності до рівня культури безпеки.

Проведений вперше у такому форматі, навчальний захід стає стартом подібної співпраці кафедри охорони праці та техногенно-екологічної безпеки з досвідченими колегами-фахівцями щодо обміну професійним досвідом у частині організації і змістовного наповнення навчального процесу для майбутніх фахівців з охорони праці.

Докладніше на фейсбук

Ivan Bas_001.jpg

Аспіранти кафедри охорони праці та цивільної безпеки Іван Бас та Віталій Гільперт взяли активну участь в web training week in the frame of DAAD educational project “EcoMining: Development of Integrated PhD Program for Sustainable Mining & Environmental Activities” (в тижневому веб тренінгу в рамках освітнього проєкту DAAD "EcoMining: Розробка інтегрованої докторської програми для сталої гірничо-екологічної діяльності ") спільно з Технічним університетом «Фрайберзька гірнича академія» (Німеччина). Проєкт підтримується Німецькою службою академічних обмінів (DAAD) Німеччини в рамках програми «Професійно пов’язане партнерство з університетами країн, що розвиваються». Основною метою цього проєкту є розробка, реалізація, виконання та оцінка докторської програми за напрямом «EcoMining», з оцінкою ризиків. Модулі з лекціями, семінарами та практичними курсами, практикумами та літніми школами розробляються співробітниками як університетів, так і асоційованими партнерами з промисловості так, щоб вони задовольняли потреби та попит сучасного ринку інноваційних гірничих технологій.

205892658_340732010895120_4569752382576951806_n.jpg

Досить цікаво про безпеку висловився відомий британський філософ, письменник і оратор А́лан Воттс у своїй книзі "The Wisdom of Insecurity" https://www.andzuck.com/blog/insecurity/ (Мудрість ненадійного): "Прагнення до безпеки та відчуття незахищеності - це одне й те саме. Затримати дихання - це втратити дихання. Суспільство, засноване на пошуках безпеки, - це не що інше, як змагання із затримкою дихання, в якому всі натягнуті, як барабан, і фіолетові, як буряк". Вам не здається, що в його словах є певний сенс. Чи можна їх трактувати як "знай міру", чи "підходь з розумом", чи "не переборщи". Погляньте на його іншу цитату: "Поняття безпеки базується на відчутті того, що в нас є щось постійне, щось, захистить нас від неочікуваних змін." Погодьтесь, що цим "постійним" може бути створена система, яка своєчасно реагує на зміни і надає відповідні рекомендації. Виникає запитання хто її може збудувати? Відповідь також можна знайти у пана Алана: "... постійність, безперервність та безпеку забезпечує міць ядра центру нашої душі, яку ми називаємо “Я”. Для цього ми повинні бути хазяїном наших думок, відчуттів та знавцем сучасних технологій" Просто, цікаво, зрозуміло про безпеку: ми повинні бути компетентними, врівноваженими і контролювати себе - це дозволить створити те міцне ядро, яке забезпечить нам безпеку. Знаєте, що згадану книжку Алан Воттс написав 70 років назад, але сказане там про наше сьогодення...

207485049_337501864551468_7131280466853277339_n.jpg

А Ви знаєте, що таке трансформаційний лідер?

Щоб компанія змогла досягти успіху в довгостроковій перспективі, звісно потрібен кваліфікований персонал. "Однак, цього не достатньо" - говорить д-р Рік Фулвілер, президент, Associates Technology Leadership - "щоб досягти успіху, потрібно мати довіру та відданість працівників". Як цього досягти?

На думку Фулвайлера, існує два типи лідерів: транзакційний та трансформаційний. Лідери транзакцій працюють в режимі командного управління. Вони зосереджуються на витратах та фінансових цілях - це їх основний пріоритет.

З іншого боку, трансформаційні лідери в основу ставлять режим співпраці. Вони створюють команду та щиро піклуються про добробут працівників. "Це ключ до продуктивності та високопродуктивних систем роботи", - говорить Фулвілер, додаючи, що це призводить до результатів, які перевищують очікування.

Погляньте на п’ять ключових характеристик трансформаційного лідера:

- більше слухають ніж говорять;

- при прийнятті рішень враховують думку команди;

- співпрацюють з працівниками на усіх рівнях;

- прив'язують потреби працівників до потреб компанії;

- відкриті до критики і відгуків.

За словами Фулвайлера, коли цінності робітників узгоджуються з цінностями лідерів, працівники активно долучаються до управління виробничим процесом. З цього моменту - працівники реально починають дбати за безпеку при цьому бізнес рухається вперед і стає успішним.

Підтримку пану Фулвайлеру висловили декілька відомих фахівців з усього світу. Так, Джим Шпігенер, старший віце-президент BST Solutions говорить, що коли культура стикається зі стратегією, перша виграє, що дозволяє в майбутньому досягати успіху.

Марк Левандовскі, керівник компанії Rockwell Automation порівняв роботу трансформаційного лідера з перетягуванням канату між прибутком і турботою - важливий баланс.

Ерік Еванс, координатор з питань безпеки компанії Honda якось сказав від роботи потрібно отримувати задоволення, якщо лідер зможе створити таке виробниче середовище - успіх гарантовано. На першому фото Рік Фулвілер, далі Джим Шпігенер, Марк Левандовскі та Ерік Еванс

204424040_4293022357428940_6254672623511938636_n.jpg

Знайомтесь Безпека 4.0 або EHS 4.0 (Safety 4.0) - це термін визначає сучасні можливості цифрових технологій, які інтегровані у процеси безпеки, що розширюють можливості системи управління охороною праці, безпекою та здоров'ям працівників.

Безпека 4.0 базується на семи принципах.

1. Стратегічний. EHS 4.0 розширює можливості з управління системою охорони праці на основі ефективного керівництва та стратегічного узгодження бізнесу.

2. Систематичний. Ми вступаємо в нову еру виконання систем управління та забезпечення відповідності на основі стандартизації процесів, гармонізованих систем та вдосконаленої аналітики.

3. На основі ризику. Технологія дозволяє активні, систематичні процеси управління ризиками безпеки та навколишнього середовища, прогнозування та запобігання несприятливим наслідкам для бізнесу.

4. Комутаційний. EHS 4.0 забезпечує співпрацю та комунікацію між різними рівнями управління в компаніях та забезпечує інтеграцію процесів та інформацію щодо підтримки прийняття рішень як від низу до верху так і навпаки.

5. Розумний. Для прийняття рішень, постійно збираються і аналізуються вхідні дані на основі застосування передових технологій аналітики для отримання ефективних статистичних показників.

6. Спритний. Швидке управління EHS означає здатність успішно адаптуватися до внутрішніх та зовнішніх змін, що дозволяє швидке створення та розгортання нових програм.

7. Усвідомлений. EHS 4.0 дозволяє мотивованій робочій силі, яка співпрацює для досягнення організаційних цілей на основі ефективного управління компетенцією побудувати досконалу організаційну культуру.

204466407_2891888374457865_8837258340849012792_n.jpg

Прошу підтримати нашу студентку, яка завтра розповість про поведінкову безпеку в ефірі редакції журналу Охорона праці і Пожежна безпека

Чи задумувались ви про те, як поведінка працівників впливає на продуктивність та репутацію компанії? Або ж як налаштувати колектив, аби праця була комфортною? Про поведінкову безпеку, її переваги, недоліки та запоруку успіху.

23.06.2021о 15:00 у прямому ефірі разом із магістром Дніпровської Політехніки, дослідницею поведінки, психології та ризиків Оксаною Соколовською.

Інформативно✔️

Цінно✔️

Актуально✔️

203574091_334024484899206_7614058337133887339_n.jpg

Сім уроків життя з безпеки.

З такою назвою доповіді виступив на конференції Культура безпеки 2018 в Атланті відомий американський психолог, заслужений професор з психології Виргінського політехнічного університету, директор Центру прикладних систем поведінки Е. Скотт Геллер.

Головна ідея доповіді полягає у активному піклуванні за робітниками. Розумію знайдуться скептики, які скажуть, що нічого не вийде, але Геллер своїм 50-річним досвідом і міжнародним визнанням переконує, що іншого шляху не має

Отже сім уроків життя:

1. Формуйте поведінку на позитивних прикладах. Іноді дисципліна відіграє провідну роль у дотриманні правил безпеки на робочому місці, але психологічні дослідження показують, що негативні наслідки не мотивують тривалих змін поведінки.

2. Практикуйте навчання працівників на прикладах, а не теорії. Не забувайте, що спостерігач може помітити та імітувати несподіваний, можливо, небажаний аспект виробничого процесу, тому будьте уважні.

3. Підтримуйте зворотній зв'язок. «Подача вперед» - це активатор або спонукання, що виникає перед поведінкою, тоді як зворотний зв'язок виникає після поведінки та намагається надати корисну інформацію, яка допоможе поліпшити та підтримати ефективність.

4. Постійно підтримуйте працівників. Хоча критика теж потрібна, доктор Геллер підкреслює, що позитивніі відгуки ефективніші в мотивації бажаної поведінки.

5. Практикуйте емпатію. Емпатія полягає у спробі зрозуміти перспективу іншої людини та формуванні емоційного зв’язку.

6. Підсилюйте самомотивацію та стійкість. Бажану поведінку можна активувати за допомогою розширення можливостей навчання.

7. Забезпечте перехід від самоактуалізації до самотрансценденції. Доктор Геллер наголошує на важливості самотрансцендентності для створення взаємозалежної культури турботи з метою забезпечення безпеки та добробуту людей як на роботі, так і за її межами.

Стосовно навчання доктор Геллер вбачає підготовку працівників за технологією SMARTS, яка дозволяє забезпечити ефективність, через посилення якості. Крім того, постійна, стабільна поведінка вимагає рівня самомотивації або внутрішньої мотивації. Коли люди усвідомлюють, що у них є вибір, вони компетентні у досягненні мети та є частиною спільноти, вони, швидше за все, є мотивованими.

202035153_4280060065391836_8502508258641110277_n.jpg

Чи потрібні фахівці з охорони праці? Наведемо невеличкий аналіз пропозицій компаній за цією спеціальністю.

На сайті rabota.ua на 18.06.21 за запитом «спеціаліст з охорони праці» (https://cutt.ly/unVGnm5) розміщено 216 вакансій. Більшість про позицій щодо заробітної платні знаходяться в межах від мінімального окладу до десяти тисяч гривень. Однак, зустрічаються і досить цікаві пропозиції, в яких оплата праці становить більше 20 тис. грн.

На сайті www.work.ua розміщено 38 вакансій (https://cutt.ly/mnVG8ik), в яких середня величина заробітної платні коливається в межах 15 тис. гривень. Правда також існують досить цікаві пропозиції із зарплатою у 35 тис. грн. і більше, але необхідно визнати, що високий рівень оплати праці пропонується компаніями, які знаходяться у місці Києві.

Основними вимогами до претендентів є наявність вищої освіти з побажанням зі спеціальності «Охорона праці», наявність сертифікатів у сфері охорони праці, знання чинного законодавства з охорони праці, вміння користуватись специфічними комп’ютерними програмами, також інколи є прохання про знання американського або європейського законодавства з охорони праці (що є перевагою), вміння співпрацювати з контролюючими органами, знання англійської мови, досвід роботи здебільшого від року.

Також в компаніях виникає запит щодо особистих якостей, таких як стресостійкість, наполегливість, уважність до деталей, сумлінне ставлення до роботи; наявність комунікаційних навичок, вміння доступно проводити роз’яснення з питань охорони праці та техніки безпеки.

До специфічних вимог, які дозволяють претендувати значно кращі умови, в тому числі й з оплати праці є наявність міжнародних дипломів по освіту в сфері безпеки праці та здоров’я працівників; відмінне володіння декількома іноземними мовами, наявність ділових якостей (вміння вести переговори, тренерські навички та інше).

Отже, запит на фахівців існує і досить суттєвий.

203928236_4281041075293735_7904825558192426757_n.jpg

Вже декілька днів на кафедрі охорони праці та цивільної безпеки відбувається захист кваліфікаційних робіт бакалаврів за спеціальністю 263 "Цивільна безпека" і 184 "Гірництво". Незважаючи на складний навчальний рік, який проходив у змішаному форматі, представлені роботи вирізняються потужною науковою складовою. Зокрема у роботі Калугіної Дар'ї, яка присвячена зменшенню запиленності у гірничих виробках для дослідження кращої конструкції форсунки був використаний ефект Тіндаля, який дозволив визначити розміри дисперсних частинок під час їх розпилення. У роботі Буцикіної Альони, яка оцінювала ефективність водяних заслонів за допомогою дослідження факелу форсунок. Ще одну цікаву роботу представила здобувач Пелих Катерина, яка зацікавилась задачею зменшення ризику вибуху пилогазової суміші в гірничих виробках, що змусило її провести невелике наукове дослідження з визначення часу осідання аерозольних частинок при різному тиску подачі повітря. Також доволі гарну роботу представила здобувач за спеціальністю 263 "Цивільна безпека" Карина Решетар, яка зайнялась дослідженням ефективності інтегрованої системи управління охороною праці у порівнянні зі звичайною, яка базується на вітчизняному законодавстві.

Ця новина, світлини та коментарі до неї на фейсбук

201870177_1510277075981331_419367333083817029_n.jpg

Зі студентентами першого курсу за спеціальністю 263-20-1 провела зустріч головний редактор журналу охорона праці та пожежна безпека Дзюба Олександра





199437283_2886486144998088_2921861926080261928_n.jpg

💪Аби покращити функціонування принципів безпеки та здоров’я працівників, при кожному територіальному органі Держпраці створено постійно діючі робочі групи. Вони проводили засідання, де аналізували рівень виробничого травматизму.

❗За результатами консультацій було визначено найбільш пріоритетні напрями превентивної роботи, а саме:

➡️проведення превентивних заходів з метою недопущення травматизму у працівників лісової галузі;

➡️налагодження тісної співпраці із територіальними органами Укртрансбезпеки та Національної поліції України з метою підвищення рівня безпеки на автомобільному, міському електричному, залізничному транспорті, а також для попередження та недопущення випадків травматизму внаслідок ДТП;

➡️ проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо запобігання настанню нещасних випадків у закладах охорони здоров’я, а також у закладах, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком та з підозрою на інфікування COVID-19, у тому числі з питань безпечної експлуатації кисневих балонів та систем трубопроводів з киснем.

Важливість проведення превентивних заходів було доведено на практиці.

👥Під час інформаційно-роз’яснювальної кампанії з питань використання засобів індивідуального захисту були випадки коли деякі працівники підприємств навіть не знали як правильно їх застосовувати. Широкомасштабна інформаційно-роз’яснювальна кампанія позитивно вплинула на ставлення роботодавців й працівників до особистої безпеки, , а також на зниження рівня виробничого травматизму в Україні.

📲Аби завжди бути проінформованим та захищеним, Управління Держпраці ділиться корисними ресурсами 👇

🔸рубрика «Травматизм» на офіційному сайті

https://cutt.ly/3nUzZX3

🔸рубрика «Оперативна інформація. Нещасні випадки. Аварії»

https://cutt.ly/OnUz2mr.

🔸telegram канал «Держпраці. Оперативно про події», долучитися до якого можна за посиланням: https://t.me/dsp_events.

#охлронапрвцііпожежнабезпека #виробничийтоавматизм #держпраця #читач #журнал #медіапро #корисніновини #живийжурнал

200946118_4269888629742313_1185887869956809128_n.jpg

Два ключі до безпеки.

Якщо вас не задовільняє рівень безпеки праці, тоді цей пост думаю буде корисним. Першим кроком для зміни ситуації є проведення анкетування робітників за двома запитаннями, які дозволять зрозуміти, в якому напрямі вам працювати для підсилення позицій з виконання правил та інструкцій.

Запитання №1: Що потрібно зробити для підвищення задоволеністю роботою?

Запитання №2: Хто найбільше мотивує до безпечної поведінки?

Отримавши відповіді на ці два запитання настає другий крок - систематизація і аналіз. Ви отримаєте два потужні інструменти для підвищення безпеки, які підходять вашій компанії.

Давайте розглянемо результат подібної анкети в одній з компаній. Аналіз відповідей дозволив визначити, що для підвищення задоволеності роботою важливо забезпечити відчуття цінності робітнику. Банальна вдячність за виконану роботу, але своєчасна і відповідна, звісно ж неочікувана. Підсумком відповідей на друге питання - це приклад самих співробітників. Тільки тоді, коли ваші колеги виконуючи правила нагадають і вам про необхідність їх виконання, а головне ви бачите, що і керівництво дотримується правил і заохочує інших власним прикладом можна досягти реальної безпеки.

На першому етапі для досягнення відповідного рівня виконання правил бажано ввести підзвітність працівників або моніторінг їх діяльності, зараз досить для цього можливостей.

Поєднуючи вдячність з підзвітністю працівників, у вас буде менше нещасних випадків. Це і є два ключі до безпеки.

198156689_3560878500678315_6762546894238071295_n.jpg

Висловлюємо щиру подяку голові Європейського співтовариства з охорони праці Ользі Богдановій за створену можливість долучити здобувачів освіти до виконання реальних проектів.

#наші студенти пишуть наукові проєкти, які можна реалізувати на практиці 💪 І отримують за них призи! Лауреатами конкурсу студентських проєктів з охорони праці SMART БЕЗПЕКА стали Єлизавета Музика, Олег Середюк, Анна Талапа та Анна Сузімова! 🤩 Керівники - Сергій Чеберячко та Ірина Шайхлiсламова.

Конкурс студентських проєктів SMART БЕЗПЕКА започаткувало у 2020 році «Європейське співтовариство з охорони праці», щоб створити платформу для спілкування талановитої молоді та роботодавців і допомогти реалізувати наукові ідеї студентів на практиці.

У креативному і гостинному просторі Українсько-Азербайджанського культурно-ділового центру #dniprotech переможцям конкурсу вручили грамоти та нагородили цінними призами.

#дніпровськаполітехніка #днепровскаяполитехника #техническийуниверситет #технічнийуніверситет #нтудп #ntudp #українсько_азербайджанський_центр_dniprotech

Докладніше на фейсбук

180295069_4134620276602483_55208004060846435_n.jpg179809950_4134620263269151_4671047575773990965_n.jpg180274535_4134620266602484_4315044547348723900_n.jpg

Щиро дякуємо редакції журналу "Охорона праці і пожежна безпека" і особисто головному редактору пані ОЛЕКСАНДРІ ДЗЮБІ за надану можливість прийняти участь у форумі БЕЗПЕКА ПРАЦІ-2021. Ми отримали безціний досвід стосовно запровадження кращих практик з підготовки майбутніх фахівців з безпеки праці у "Новій школі" Дмитра Григоренка, проведення "По новому інструктажів" Володимира Дрозда, підготовки професіоналів з безпеки руху Геннадія Мазепи, пособливостей формування поведінкової безпеки Віталія Єрмоленка, кращих підходів до дистанційного навчання від Юрія Бондаренка та багато інших доповідей, що надихають нас на позитивні емоції і непохитну віру в краще майбутне. Ми дуже раді, що змогли почути і поспілкуватись з небайдужими спікерами на важливі для сьогодення теми, що стосуються нашої з вами безпеки.

198378669_3766815990094151_5827991389461894704_n.jpg

10 червня о 12:00 ви зможете поспілкуватися з нашими фахівцями і дізнатися, як підготуватися і успішно пройти перевірку Держпраці.

Підключайтеся, буде цікаво та корисно.

Підключитися до конференції Zoom

Ідентифікатор конференції: 846 3154 8711

Додаткова інформація за тел. (044) 501 00 45.


#охоронапраці #перевіркидержпраці #охранатруда #професійнабезпека




194988618_4240041942726982_8278126823590223396_n.jpg

Чи можна створити і, найголовніше, впровадити систему мотивації, яка б сприяла створенню такої корпоративної культури в якій кожен співробітник відповідав за якість, ефективність і безпеку виробничого процесу, а також виступав ініціатором і лідером змін? Відповідь - так. Це контрольні показники ефективності (KPI), що впливають на прозорість формування матеріальних і нематеріальних заохочень. Всього п'ять, на перший погляд, простих показника буквально перевернули життя деяких підприємств, які наважились запровадити таку систему:- Q (якість), P (виробничий план), С (витрати) і A (абсентизм, невиходи на роботу), S порушення (безпеки працівниками). Проте, досвід показує, що істотну частку в створенні та впровадженні таких систем відіграє залучення і щира віра в неї керівників на всіх рівнях: від генерального директора до бригадирів.

194836100_3278123398957979_1389788175734131922_n.jpg

За два дні - 43 міжнародних і вітчизняних спікери з Канади, Великобританії, Польщі, Португалії. Держпраці, ФРУ, ФПУ, Міжнародна Організація праці, ЄСОП, ЗВО. Спеціалісти лісової галузі, металургії, гірничодобувної, нафтогазової. Настрій піднесений. Спільнота з безпеки праці зросла духовно, інтелектуально, інформаційно. ЗМІНИЛАСЯ! Це відчули усі. Супер! Відверта розмова, конкретні проблеми, відкритість Держпраці. Це викликає довіру і вселяє надію на перспективу. Труднощі росту обєктивні, з усвідомлення цього фактору визначаються динаміка та швидкість руху. На думку учасників тон задав заступник Мінекономрозвитку Ігор Дядюра своїм виступом, в якому окреслив розуміння де ми зараз знаходимося, куди і як рухаємося. Цікавим, пізнавальним і сучасним був виступ від Держпраці Igor Degnera. Дякую модераторам Юрій Кузовой, Jennet Ar Priv, Olga Bogdanova, Юлия Ермолова і спікерам та експертам António Santos, Виталий Цопа, Oleksandr Ihnatov, Pavel Okara, Віталій Решетняк, Людмила Харчук, Tamara Bilko, Tanya Diordichuk, Гудошник Вадим, Oleksii Miroshnychenko, Elena Konovalova, Вікторії Суханенко, Сергій Чеберячко, Oksana Gunchenko, Наталія Бородіна, Татьяна Годяк, Анатолій Севрук, Elena Rodionova. Ви наповнили сферу БЗР новим диханням! Завтра - день практики. Буде цікаво. Хто не встиг - приєднуйтесь. Ще не пізно. Дзвоніть, пишіть в редакцію журналу. Допоможемо.

195960082_3278120638958255_574172945879997456_n_cr.jpg194863218_3278123368957982_5595719939022981470_n.jpg
192646506_4222283067836203_1198812345983838162_n.jpg

Самою ефективною практикою, яка дозволяє досягти успіху в охороні праці, створити дієвий механізм запобігання нещасним випадкам та сформувати культуру безпеки є побудова відношень з працівниками на основі відкритості та довіри. Для цього потрібно забезпечити:

по-перше, чесну розмову з працівниками про проблеми і ризики, в якій працівники не будуть боятися покарання за свої слова.

по-друге, готовність керівництва слухати і чути співробітників, вести діалог;

по-третє, мінімізувати дистанцію влади, налагодження комунікацій між різними рівнями компанії.

Багато з цих ідей здаються утопічними, коли мова заходить про тему охорони праці на підприємствах. Де знайти місце відкритості, коли здається, що все повинно бути максимально регламентовано, вивірене. Виявляється, це не суперечать один одному. Більш того, формуючи відносини на основі відкритості та довіри, можна значно підвищити рівень безпеки.

193628460_4229960173735159_284397655753141307_n_cr.jpg

Психологи називають три основні причини, за якими співробітники недооцінюють ризики в небезпечних ситуаціях.

1. Відстань від небезпечних інцидентів або їх наслідків . Типові міркування людей, що потрапили в цю психологічну пастку: «У нас на лінії за 5 років не було жодного серйозного випадку - значить, ми діємо безпечно». Або: «Перш ніж лізти до проводів, потрібно б, звичайно, зняти з них напругу - але я ж такий обережний, зі мною нічого не станеться».

2. Близькість до наміченої мети. Коли горять терміни або «перемога» маячить на горизонті, важко пригальмувати, згадуючи про правила. Чергова психологічна пастка заманює нас думками типу: «Так, я втомився і погано себе почуваю, але ж залишився всього один рейс до відпустки» і т.д.

3. Прагнення слідувати прийнятої моделі поведінки . Тут в хід йдуть міркування на зразок: «У нас так прийнято, не хочу бути білою вороною». Наприклад, у виробничій компанії до досвідченого токаря прикріпили стажера, але як тільки учень почав працювати, його вдарило струмом. Виявилося, молодий співробітник копіював поведінку наставника і, дивлячись на нього, став на гумовий килимок однією ногою (замість того щоб діяти за інструкцією і встати на килимок двома ногами). Стажер просто не знав, що у наставника замість однієї ноги протез, а тому взяв за зразок небезпечну поведінку.

192496654_4219262154804961_7456477563837873388_n.jpg

Небезпечні ознаки культури безпеки, які вимагають змін, а головне призведуть до трагедії. Подивіться і доповніть у разі необхідності.

1. Управлінська діяльність відділів ПБ і ОП носить реактивний характер: сталася НВ - розглянули, покарали і ... забули до наступного інциденту.

2. Відповідальність за безпеку перекладається виключно на відділи ПБ і ОП. Керівники на місцях вважають, що за безпеку, дотримання стандартів і правил повинні відповідати «спеціально навчені люди».

3. Співробітників відділів ПБ і ОП сприймають як ворогів, які контролюють і карають. Відбувається поділ на «своїх» (виробництво) і «чужих» (функція ПБ), що заважає нормальній взаємодії і підвищує ризики.

4. Співробітники копіюють модель поведінки / відносини керівників, відповідно, в компанії вкорінюється ставлення до безпеки як до чогось незначного, а правила дотримуються лише про людське око. Все, що стосується охорони праці та техніки безпеки, в свідомості людей відноситься до категорії придуманого і спущеного зверху, нав'язаного.

190401824_316835069951481_6848357030237368454_n.jpg

Ще раз про переваги смарт освіти.

Найперший і найочевидніший крок до формування правильного відношення до безпеки праці у працівників - це навчання. І кінцевий результат тут прямо залежить від якості цього навчання. Важливо знайти в значній кількості різноманітних підходів до навчання той який дійсно допоможе, а не як завжди призведе до наступного розчарування. Спробуємо проаналізувати два підходи до навчання на прикладі майстра учасника Андрія.

Він більше десяти років пропрацював на великому промисловому підприємстві. Керівництво вважає Андрія помірно лояльним працівником, який охоче сприймає зміни, а також добре використовує вже введені практики. В ході проекту з розвитку культури безпеки підприємства визначили, що ключові завдання майстра - якісне проведення нарад з безпеки праці, чітка постановка робочих завдань і контроль і забезпечення безпеки робочих місць. Найкраще у Сергія виходить ставити підлеглим завдання і проводити перевірки робочих місць - іноді він помічає те, на що інші майстри «закривають» очі, і за це його особливо цінує начальник цеху.

Отже, кейс перший.

Стандартний підхід до навчання.

Сьогодні на електронну пошту Андрію прийшло повідомлення, що відповідно до програми навчання, затвердженої для лінійних керівників, потрібно його обов'язкову участь в трьох 8-ми годинних тренінгах. Теми навчання: проведення нарад, постановка завдань і проведення обходів безпеки. Майстру в цьому місяці доведеться знайти в своєму графіку три робочих дні, щоб відсидіти «обов'язкову програму», хоча у нього «горить» робочий план, та й удома проблеми - через регулярних переробок Андрій часто затримується на заводі, і йому не вистачає часу на сім'ю. «Як недоречно ... Тепер, напевно, доведеться жити на цій роботі. Зарплату підвищувати не хочуть, зате ганяють на ці тренінги. Навіщо вони мені потрібні ... Може, поговорити з начальником дільниці і не витрачати час на чергову дурницю?» - промайнуло в голові у майстра.

Начальник ділянки був твердий у своєму рішенні - навчання обов'язково для всіх працівників. Не допоміг і аргумент Андрія про те, що його раніше відзначали як кращого майстра за якісну постановку завдань і проведення перевірок робочих місць. «Сказано, всім вчитися, значить, всім! Прийдеш, послухаєш, зайвим ніколи не буде »- своє рішення начальник ділянки міняти не мав наміру.

Наступні три дні Андрій провів на тренінгах. Як він і припускав, нічого нового він для себе не впізнав. За ці три дні йому кілька разів довелося покинути аудиторію, оскільки виробничі завдання чекати закінчення тренінгу не хотіли. Єдина тема, яка була йому по-справжньому цікава - це проведення нарад. Андрій навіть намагався ставити питання про те, як правильно давати зворотний зв'язок співробітникам в ході планерки, але у тренера не було достатньо часу, щоб детально розповісти йому про це. Після навчання доводилося ще й залишатися вечорами - іншого часу на паперову роботу не залишалося.

Кейс другий. Смарт - підхід до навчання

Андрію прийшло запрошення з e-mail до участі в оцінці його поточних потреб в навчанні. Як було сказано в листі, це забере не більше 15 хвилин.Андрій згадав, що більшість його колег, а також начальник ділянки вже взяли участь в опитуванні, так як вони активно обговорювали цю тему. "Це щось новеньке. Раніше нас про це ніколи не питали. Треба взяти участь », - подумав майстер і знайшов кілька хвилин у своєму щільному робочому графіку.

Через кілька днів начальник викликав Андрія до себе і розповів про те, які очікування є у компанії до майстрів дільниць. Згідно з розробленою для цієї посади карті розвитку компетенцій, майстри повинні володіти набором різних прийомів, що дозволяють впливати на поведінку підлеглих. Андрій повинен проводити наради, ставити завдання і перевіряти робочі місця. Начальник ділянки також додав, що від того, наскільки зможеш використовувати вказаний в цій карті набір інструментів, буде залежати і його премія, і подальше просування по службі.

Також начальник ділянки обговорив з Андрієм його сильні сторони і зони розвитку. З'ясувалося, що керівник задоволений його успіхами в постановці завдань і результатами перевірок робочих місць. «У цьому році це точно для тебе не пріоритет. Продовжуй в тому ж дусі!" - підбадьорив начальник ділянки. - «А ось техніку проведення нарад і, як ти кажеш, здатність адекватно реагувати на питання працівників, тобі варто підтягнути. Чи зможеш знайти час в цьому місяці? Треба пройти один 8-ми годинний тренінг ». "Звичайно немає проблем!" - без сумнівів погодився Андрій. Адже це було саме те, що він хотів вивчити і раніше. Більш того, новий порядок проведення тренінгів припускав вибір ранкової або вечірньої групи, а також був розбитий рівномірно двома модулями по 4 години, що узгоджувалося з його робочим розкладом. Такий підхід дозволить поєднувати навчання з рішенням виробничих завдань і, що дуже важливо, не призведе до додаткових витрат особистого часу. На тренінг Андрій йшов з хорошим настроєм. Його керівник і його підприємство зважають на думку працівників, цінують їх час, а також допомагають їм розвиватися.

У першій історії компанія зобов'язала до навчання всіх майстрів і пожертвувала трьома робочими днями в надії на максимальний ефект, однак, по факту отримала працівника із середнім рівнем компетенцій і низькою лояльністю до ініціатив компанії. Але ж на цьому сприйнятті будується вся культура підприємства, включаючи культуру з безпеки праці, а також формується ставлення співробітника до запроваджуваних інструментам.

У другому випадку компанія використовувала смарт-підхід і діяла більш вибірково і планомірно.

Першим кроком визначили фінального споживача послуг(кого навчаємо?): це керівник молодшої ланки управління - майстер металургійного виробництва.

Другим кроком (чому навчаємо?) Оцінили поточні потреби в навчанні (як в нашому прикладі, це бажання Андрія розвинути окремі soft-компетенції), провели звірку з картою розвитку компетенцій, очікуваннями його керівника - начальника ділянки. В результаті були виявлені добре розвинені компетенції, а також найбільш критичні і вимагають подальшого розвитку.

І третім кроком визначили склад і формат навчання (як навчаємо?) - як індивідуальні модульні програми з посттренінгових завданнями і фокусом на формування необхідного відношення до питань безпеки праці.

В результаті наш майстер самостійно вибрав зручний для занять час і не був відірваний від виробництва, він вивчив всього одну тему, яка була йому найбільш корисна. Він пішов з занять з позитивним сприйняттям ініціатив компанії, яка і надалі зможе розраховувати на його підтримку.

Зручною альтернативою традиційним підходам є смарт-навчання, яке засноване на стратегії з унікальним підходом до студентів в залежності від їх ролі і завдання в безпеці.

190883292_4207011722696671_5374580773651489424_n.jpg

П'ять елементів для посилення культури безпеки. Матеріал використано зі статті Сенді Сміта "Six Strategies for a Stronger Safety Culture".

За словами Сміта кожна компанія намагається все зробити для уникнення травматизму. Тільки для цього одні виконують вимоги нормативних документів, а інші, нажаль їх не так багато створюють умови для формування певної культури, що заохочує працівників постійно перейматись питаннями безпеки, Сенді Сміт вважає, що для цього потрібно в системах управління запровадити:

1. Залучення робочої сили до пошуку та впровадження кращих засобів і заходів безпеки.

2. Публічне визнання досягнених результатів.

3. Побудова зрозумілої і чесної мотиваційної системи для підтримки працівників та їх позитивних зрушень.

4. Формування культури подяки за відповідні досягнення компанії, що стали результатом сумлінних дій працівника.

5. Створення атмосфери довіри.

За словами пана Сміта довіра - це головний чинник культури безпека, яка є фундаментом будь-яких взаємовідносин. "Слова нічого не значать без підкріплених дій, що демонструють відданість керівників своїй справі. Результат - залучення працівників до найважливішої основної цінності організації: безпеки" - говорить Сенді Сміт

Про автора: Сенді Сміт заснував компанію Bridge Security Consultants у 2003 році, щоб допомагати будь яким організаціям вибудувати свою культуру безпеки. Компанія проводить аудит культури безпеки, потім розробляє та керує програмою досягнення безпеки, проводячи щомісячні двомісні зустрічі з питань безпеки. Зі Смітом можна зв’язатися за адресою stevens@bridgeconsultants.net

190504467_316606843307637_8968804452426151203_n.jpg

Пан Дмитро Григоренко на своїй сторінці ФБ опубліковував доволі цікавий пост за 19 травня 2021 про Драматичний трикутник Карпмана, де розповів, яким чином за його допомогою можна описати взаємовідносини між колегами по роботі. Хотілось продовжити вказану тему. І розглянути стосунки в певній команді в якомусь відділі чи виробництві.

Отже, часто люди опиняються в пастці, почуваючись безпорадними на роботі, оскільки вони вважають, що їх безпосередній керівник є переслідувачем, а керівництво компанії не хоче вирішувати ситуацію, а тільки обіцяє. Доволі часто на робочому місці відбувається ситуація, коли один зі співробітників занадто переймається проблемами команди для досягнення успіху, але його ніхто не підтримує, а керівник займає нейтральну або навіть ворожу позицію. Також часто за допомогою Драматичного трикутника можна описати взаємовідносини між працівником аутистом чи працівником, який страждає на дислексію або з працівниками з певними нервовими розладами і колективом. При цьому керівники намагаються відсторонитись від виниклих проблем. Часто керівники самі грають роль рятувальників. Комусь може здатись така роль альтруїстичною, але за дисфункціональної динаміки вона, як правило, створює залежність жертви та підживлює самого рятувальника, одночасно утримуючи жертву від повноважень та здатності вирішувати власні проблеми самому. Доброзичливий рятувальник насправді може запобігти змінам і тримати трикутник застряглим. Як вирватись і стати справжнім рятувальником? Відповідь проста, проте вимагає підвищеної самосвідомості та певних змін у поведінці. Перший етап - перехід від рятувальника до тренера. Визнаючи негативи і рухатися далі. Потрібно навчитися запитувати в інших, що вони хочуть і потребують, і по-справжньому почути їх відповідь та надати можливість самостійно розібратися в проблемі. «Жертвам» важливо дати можливість розібратись, зрозуміти, що спричинило критику та знайти проблему для її усунення. Керівникам команд необхідно для запобігання розвитку таких ситуацій намагатись проводити стриману політику, упереджуючи будь-які знущання між підлеглими та не виносити будь які судження до моменту отримання перевірених фактів. Зрозумійте, що для розладу командної робити, яка є основою для досягнення успіху достатньо однієї неврівноваженої людини. В такому разі керівнику важливо самому не потрапити у пастку Драматичного трикутника, шукаючи цю людину. В момент, коли виникає припущення хто це може бути, керівник сам опиняється у вирі подій. Важливо зрозуміти, що найбільший розлад роботи команди відбувається саме, через виниклі непорозуміння, зроблені певні непідтверджені судження, появі якихось підозр, що отруюють нормальні стосунки в команді.

188833101_315334406768214_1599743500765309279_n.jpg

Чи реально досягти успіху з безпеки праці. Хочу твердо відповісти ТАК. І ось чому. Думаю і вас це переконає. Ви знаєте, що найнебезпечнішим видом спорту є автомобільні перегони. Декілька фактів. Так, 18 лютого 2001 року, розбився Дейл Ернхардт, на останньому повороті NASCAR Daytona 500 перед більш ніж 150 000 шанувальниками та 17 мільйонами телеглядачів. Миттєво зник один з найбільших пілотів в історії NASCAR. Також участь настигла іншого пілота Аіртона Сенна, один з найбільших і найвпливовіших гонщиків Формули 1 усіх часів, помер під час Гран-прі Формули-1 у Сан-Марино в Імолі, Італія.

Ці смерті шокували світ автоспорту, змусивши представників Формули-1 та NASCAR задати собі критичне питання: "Чи є спосіб зробити наш спорт безпечнішим?" Коротка відповідь - "Так", і їм це вдалося. За майже два десятиліття після смерті Ернхардта в гонках серії NASCAR не загинув жоден водій. Гонки Формули-1 також пройшли 20 років без летальних випадків, поки Жюль Б'янкі не помер після отримання важкої травми голови в Гран-прі Японії 2014 року. З тих пір смертей у Формулі 1 не було. Однак трапились серйозні аварії, в тому числі 29 листопада 2020 року, коли машина Ромена Грожана наїхала на металевий бар’єр, розкололася навпіл і спалахнула, але він врятувався самостійно протягом 30 секунд і вижив.

Ці успіхи були досягнуті за рахунок орієнтації на постійне навчання. Тут починається розуміння, що ризики бувають будь-яких форм і розмірів, і необхідно визначити пріоритети. Фахівці з питань безпеки повинні наслідувати приклад NASCAR та набір Формули-1, приймаючи нав'язливий акцент на запобіганні тим ризикам, які потенційно можуть призвести до серйозних травм або летального результату.

187807382_n.jpg

Поведінкова безпека (ПБ) вимагає відповіді на запитання: Як працювати з людьми?" Звісно маючи владу в компанії, можна змусити виконувати вимоги відповідних наказів через постійний контроль. Однак основа поведінкової безпеки полягає саме формуванні відповідного світогляду в якому важливо задіяти розум працівників, а головне достукатись до їх «серця». Від цього залежить ефективність ПБ. Нажаль не можна досягти досконалості завдяки зосередженню на механічному контролі за поведінкою людини. Необхідно знайти підходи для надихання працівників, на поєднання їх різносторонніх зусиль, що забезпечать реального прогресу. Важливо зрозуміти, чому хтось може ризикнути, а комусь – це категорично заборонено; хтось постійно забуває про правила, а інший їх неуклінно дотримується. Також прийдеться вирішувати, що робити несумлінними працівниками. В той же час, ніхто на 100 % не застрахований від травми. Це також серйозна проблема, що може значно знизити намагання із формування необхідної поведінки. Що ж з цим всім роботи? Спробуємо скористатись порадою відомого письменника Дуга Ларсона, який був оглядачем і редактором газети «Door County Advocate» та залишив велику купу різних афоризмів: "Мудрість – це коли Ви слухаєте все життя, у той час, коли хотіли б говорити". Отже, слухаємо, спостерігаємо і мовчимо. «Як мовчимо?» Необхідно навчити працівників. А як вчити мовчки?

Першочергова задача – це зрозуміти, чому виробниче завдання виконується саме таким чином. Виявити причини, які ускладнюють роботу, обдумати шляхи для змін, встановити чи не погіршать нововведення ситуацію. І тільки після цього пояснювати, обґрунтовувати, ділитись досвідом, можливо дискутувати, чи навчати.

188938971_314115193556802_3896453435806658844_n.jpg

Компьютер, компьютер, компьютер, зум, міт, тімс, вебінари, наради, зустрічі... Шалений ковідний рік. Може настав час для перерви, відновлення психічного здоров'я.

Тривала робота на комп’ютері викликає зміни у функціонуванні організму. Вона характеризується постійною концентрацію уваги та засвоєння великої кількості інформації. Характерним є отримання непотрібної інформації, яка «перевантажує» мозок та пам’ять і призводить до розумової втоми та порушення уваги. Внаслідок нервово-­емоційної напруги швидко розвивається перевтома, що провокує головний біль. Може виникати шум у вухах, запаморочення, нудота. Неконтрольоване у часі спілкування із комп’ютером на тлі перевтоми призводить до розладів сну, метушливості у поведінці, порушення пам’яті. Що робити? Ви знаєте що таке щастя по-японськи? Це сінрін-Йоку, або "лісові ванни" - практика прогулянок по лісі чи принаймі в парку, яка здатна перетворити життя кожного з нас. Автор цієї книги, доктор Цин Лі, експерт в області лісотерапії, пропонує легкий і приємний спосіб відновлення від стресу. Для цього просто зробіть перерву і пройдіться біля двох годин по лісу чи найближчому парку, чи походіть босоніж по галявині. Зараз як раз настала пора. Все зелене, свіже, прекрасне. Дослідження доктора Цин Лі довели, що спілкування з деревами і природою життєво необхідні нам: "лісові ванни" знижують артеріальний тиск, зменшують стрес, підвищують імунітет, наповнюють енергією і навіть допомагають позбутися зайвої ваги!

Вчений постійно в своїх книгах, ділиться результатами своїх багаторічних досліджень, реальними історіями про те, як дерева і "лісові ванни" міняли життя людей на краще і, звичайно, корисними практиками сінрін-Йоку.

187563043_4188731754524668_3318056234286499460_n.jpg

Знайомтесь компанія Egan.

Їх програма з безпеки праці - це постійна кропітка праця кожного працівника над охороною праці від генерального директора та старших менеджерів, які щомісяця проводять щонайменше один аудит безпеки на робочому місці до звичайного працівника, який має право негайно зупинити роботу, щоб виправити небезпечні умови та провести коригувальні заходи. Кожен мастер у своєму підрозділі напочатку робочого дня оцінює ризики та нагадує про небезпеки. «При цьому, ми постійно заохочуємо до діалогу при проведенні інструктажів на робочому місці, наші співробітники беруть участь в них шляхом обміну досвідом, порадами, рекомендаціями та обговоренням можливих проблем" - говорить директор компанії пан Ромер. Для такого спілкування спеціально виділяється час на початку кожного робочого дня. При цьому відбувається відео контроль, щоб не виникало бажання проводити зустрічі формально.

У компанії частково реалізована програма безпечної поведінки через позитивне заохочення та відповідні грошові виплати для проходження онлайн курсів по техніці безпеки, відвідування програм по безпеці організованих громадою, подачі пропозицій щодо підвищення безпеки. Такий підхід сприяє формуванню багаторічній культурі безпеки (компанія була попереднім лауреатом премії «Найбезпечніших компаній Америки» у 2014 році) .

179468836_3438872549545578_633830658209114781_n.png

НТУ "Дніпровська політехніка" - Dnipro University of Technology

11 ч. ·

27 квітня 2021 року в рамках Всесвітнього дня охорони праці відбулися:

🔰 ХІ Всеукраїнська науково–практична конференція курсантів, студентів, аспірантів та ад’юнктів „Проблеми та перспективи розвитку охорони праці”

🔰 Всеукраїнська науково–практична конференція викладачів та фахівців–практиків „Охорона праці: освіта і практика”.

Конференції проходили за підтримки Львівський державний університет безпеки життєдіяльності, НТУ "Дніпровська політехніка" - Dnipro University of Technology та науково–виробничого журналу «Охорона праці».

❗️ З привітальним словом до учасників виступили в.о. ректора НТУ «Дніпровська політехніка» Півняк Г.Г., перший проректор НТУ «Дніпровська політехніка» Азюковський О.О., проректор Львівського державного університету безпеки життєдіяльності Кузик А.Д. та головний редактор журналу “Охорона праці” Матвійчук Д. Л.

Також наші науковці та студенти виступили з доповідями на секційних засіданнях.

Найбільш знаковими були доповіді, присвячені оцінці ризиків стресових ситуацій на робочому місці (доповідач: Яворська О.О. професор кафедри охорони праці та цивільної безпеки), підвищенню безпеки праці - через наукове обґрунтування запобіжних заходів (доповідач: Чеберячко С.І. професор кафедри охорони праці та цивільної безпеки) та студентів ННІ Природокористування:

🔹 Дьякова Д.В.🔹 Соколовської О.А.🔹 Лісовенка В.Г.🔹 Грезента О.П.🔹 Музикі Є.А.🔹 Пелих К.С.

Доповіді наших студентів були визнані цікавими, актуальними та викликали бурхливі професійні дискусії. На переможців чекають призи та дипломи від журналу «Охорона праці».

#dniprotech #дніпровськаполітехніка #днепровскаяполитехника #технічнийуніверситет #техническийуниверситет

179565143_3964060723676962_7004374087993771745_n.jpg

Щороку 28 квітня у Всесвітній день охорони праці згідно з Указом Президента України від 18.08.2006 № 685/2006, в Україні відзначається День охорони праці.

За рекомендацією Міжнародної організації праці девіз зазначеного заходу у 2021 році «Передбачати, готуватися та реагувати на кризи – ІНВЕСТУЙМО ЗАРАЗ У СТІЙКІ СИСТЕМИ БЗР».

У 2021 році Міжнародна організація праці присвячує День охорони праці залученню потенціалу елементів системи безпеки та здоров’я (далі – БЗР), що сприяють безпеці та здоров’ю на роботі. У доповіді до Всесвітнього дня охорони праці висвітлено питання про те, як нинішня криза демонструє важливість зміцнення систем БЗР, включно зі службами безпеки та охорони здоров’я на роботі як на національному рівні, так і на рівні підприємств.

Перед кожним керівником підприємства стоїть питання: Куди в першу чергу інвестувати в системі БЗР?

Відповідь полягає в наступному: інвестувати в працівників через вдосконалення їхніх знань, що дозволить зберегти найбільшу цінність кожної людини – життя та здоров'я, забезпечуючи їх безпечними машинами, обладнаннями та устаткуванням.

Кожен, хто проявляє турботу про здоров'я та безпеку працівників, робить найціннішу інвестицію - інвестицію в майбутнє, прибутковість якої проявлятиметься щодня, перебуваючи в колективі щасливих і впевнених у собі людей, які отримують задоволення від того, що вони роблять.

Докладніше на фейсбук

179034501_4125941610803683_1958468818651259595_n.jpg

Стрес на робочому місці здатен викликати будь-яку подію, в тому числі й небезпечні ситуації, які можуть закінчитися нещасним випадком або розвитком професійних захворювань. Оцінка ризику впливу стресової ситуації на здоров’я працівника є однією з пріоритетних задач системи управління охороною праці. Її проведення дозволить роботодавцю уникнути фінансових втрат – через можливі помилки робітників, невиконання вчасно контрактів, захворювань та інше. Для проведення оцінки стану існує п’ять кроків (див. презентацію), а саме:

1. Визначення стресових факторів.

2. Встановлення заподіяної шкоди.

3. Оцінка ризику.

4. Запропонування адекватного плану дій.

5. Контроль виконання запобіжних заходів.

Під час оцінки рівня стресу на робочому місці необхідно звернути увагу на вимоги, які характеризуються величиною навантаження, темпом і ритмом роботи та впливом робочого середовища. Крім того, важливо встановити рівень контролю за виконанням роботи, оскільки це впливає на психічний стан працівників, а з іншого боку, з урахуванням наявності підтримки, може навіть зменшити стрес на робочому місці.

Підготувала професор кафедри охорони праці та цивільної безпеки Яворська Олена Олександрівна

Докладніше на фейсбук

179108608_300196094948712_6526989416781683075_n.jpg

Понад 80 % різних аварійних ситуацій пов'язані з людським фактором. Сьогодні існує розуміння і визнання можливості допущення помилок, ведеться активний пошук зі зменшення їх впливу на виробничі процеси на системному рівні. У цім повідомленні хотілось поділитись роздумами щодо впливу на виникнення небезпечної ситуації людських емоцій.

Емоції — психічні стани і процеси в людини та вищих тварин; це відповідні реакції на зовнішні та внутрішні подразники, які проявляються у вигляді задоволення або незадоволення, радості, страху, гніву тощо. Відомий філософ Спіноза звернув увагу на те, що емоції "... збільшують або зменшують здатність самого тіла до дії", що для нас, як фахівців з безпеки дуже важливо. Погодьтеся, що емоція турботи про себе та інших являється суттю безпеки. Все, що ми робимо в сфері безпеки праці, включаючи розробку систем безпечної праці та безпечних процедур з управління, саме базуються на емоції турботи. В той же час деякі емоції виступають бар’єрами для безпеки. Наприклад, постійне «занепокоєння» або надмірне «хвилювання», що може призвести наприклад, до технічних помилок чи неповідомленні про інцидент. Також через «заздрість» людина може приховати певну інформацію від колег і тим самим, в деяких випадках поставити під загрозу їх життя. В той же час емоція «страху» те ж може стати на заваді безпеки. Наприклад у випадку незручності його прояву в колективі, що призведе до ризикової поведінки. Отже, виникає питання, як же оцінка професійних ризиків враховує прояв працівниками тих чи інших емоцій. Якщо Ви вважаєте, що вплив емоцій можна виправити за допомогою технологій, то глибоко помиляєтесь. Вони так чи інакше проявляються. Дослідження з неврології під керівництвом доктора Антоніо Дамасіо (https://en.wikipedia.org/wiki/Antonio_Damasio) показали, що жодне з наших рішень не може бути суто раціональним. Завжди існує емоційне забарвлення, яке інколи може відігравати головну роль у прийнятті рішення. Наприклад, відмова від процесу відключення небезпечних енергій за допомогою технології Lockout–tagout через емоцію «безпечності».

Що з цим всім можна зробити? Як і математичний аналіз, кожна емоція має логічну структуру, що дозволяє її передбачити. Пізнаючи емоцію можна запитати себе чи вона допомагає чи перешкоджає безпеці. Потренувавшись можна зрозуміти і що навіть позитивні емоції можуть бути бар’єром. Наприклад, допитливість – важлива емоція, яка дозволяє нам пізнавати світ, але коли ми знаходимось за кермом вантажівки і нам прийшло повідомлення наша допитливість може значно підвищити ризик дорожньо-транспортної пригоди. Отже, емоції є потужним джерелом інформації при прийняті рішень щодо безпеки. А інколи вони допоможуть знайти відповідь на запитання: «Як розумна людина могла так небезпечно діяти?»

Докладніше на фейсбук

179034501_4125445427519968_4369281986823480889_n.jpg

Викладачі кафедри охорони праці та цивільної безпеки відвідали міжнародну конференцію SAFETY GALA virtual workshop 2021 (віртуальна майстерня 2021) під назвою «An endless safety experience towards a sustainable world» (Безмежна безпека для сталого розвитку), де були представлені поточні тенденції та обговорені сучасні проблеми з охорони праці. Детальніше про проведений захід за посиланням.


Докладніше на фейсбук

viber_image_2021-04-26_09-18-43.jpgviber_image_2021-04-26_09-18-43_.jpgviber_image_2021-04-26_09-18-44__.jpg

В рамках тижня "Охорони праці" 23.04.2021 Чеберячко Юрій прочитав відкриту лекцію на тему "Мікроклімат виробничих приміщень”, де розкрив особливість професійної діяльності та функціональної зміни стану здоров’я людини на основі розрахунку індексу теплового навантаження середовища (ТНС-індекс), що характеризує поєднану дію на організм людини параметрів мікроклімату (температури, вологості, швидкості руху повітря і теплового опромінення). Також було наголошено про заходи із запобігання виникнення професійних захворювань на основі запропонованих раціональних режимів праці та відпочинку.

175974164_4109278042470040_4712583517369685972_n.jpg

"Якщо не говорити про помилки, якщо про них не нагадувати – це призведе до повторення трагедій" - говорить КЕРОЛАЙН РЕЙЗЕР, юрист з питань ядерної енергетики "Програми клімату та чистої енергетики". Приклад з нашої історії. Отже 25 квітня 1986 р. команда четвертого блоку Чорнобильської атомної станції готувалась до вимкнення ядерного реактора для планового технічного експерименту. Головною метою була перевірка, можливості використання вибігу (інерції) турбіни генератора для живлення систем реактора в разі втрати зовнішнього електроживлення. Випробування почалось, але щось пішло не так. Тиск у реакторі упав. Для того, щоб підняти потужність, з активної зони витягали частину стрижнів управління, що спричинило після різке зростання потужності, тому було включено аварійний режим, що змусив опуститись стрижні до низу але за декілька секунд, теплова потужність реактора стрибком зросла до невідомо великої величини (потужність зашкалювала на всіх вимірювальних приладах). Сталися два вибухи з інтервалом в декілька секунд — це зруйнувало реактор. Про точну послідовність дій, які призвели до вибухів, не існує вірогідних даних. Загальновизнано, що спочатку стався неконтрольований розгін реактора, в результаті якого зруйновано декілька ТВЕЛів. Це порушило герметичність технологічних каналів, у яких були розташовані ці ТВЕЛи. Пара з пошкоджених каналів потрапила в міжканальний реакторний простір. В результаті там різко зріс тиск, що викликало відрив і підйом верхньої плити реактора, крізь яку проходять всі технологічні канали. Це призвело до масового руйнування каналів, скипанню одночасно у всьому об'ємі активної зони і викиду пари назовні — це був перший вибух (паровий). Щодо подальшого протікання аварійного процесу і природи другого вибуху, котрий повністю зруйнував реактор, немає об'єктивних зареєстрованих даних і можливі лише гіпотези. За однією з них, це вибух хімічної природи, тобто вибух водню, який утворився в реакторі за високої температури в результаті пароцирконієвої реакції і низки інших процесів. За іншою гіпотезою, це вибух ядерної природи, тобто тепловий вибух реактора в результаті його розгону на швидких нейтронах, викликаного повним зневодненням активної зони. Великий позитивний паровий коефіцієнт реактивності робить таку версію аварії цілком вірогідною.

Виникла пожежа, яку відносно швидко ліквідували, але знадобилося десять днів, щоб знизити температуру реактора настільки, щоб зменшити виділення радіації. За цей час в навколишнє середовище потрапила величезна кількість радіоактивних матеріалів. Протягом кількох місяців від радіаційного отруєння померло 26 людей, у тому числі 6 пожежних і понад 300 000 людей було переселено.

Чорнобиль не був першим. Були подібні аварії, але чомусь про них не повідомляли. Так, 30 листопада 1975 році сталась аварія на Ленінградській АЕС, яка розкрила множинні конструктивні недоліки РБМК. Зокрема значний позитивний коефіцієнт реактивності, позитивний швидкий коефіцієнт реактивності, занадто повільний аварійний захист, недоліки систем контролю і реєстрації параметрів реактора, неможливість для персоналу дізнатися поточний оперативний запас реактивності в перехідних режимах. Ці недоліки як раз і приведуть до Чорнобильської аварії в 1986 році, безпосередньо в 1975 році аварію викликав кінцевий ефект, який призвів до локального перегріву і подальшої розгерметизації одного каналу і пошкодження сусідніх.

Однією з основних причин Чорнобильської катастрофи стала відсутність належної культури безпеки про яку заговорили у всім світі. Відсутність комунікації між співробітниками, координації мж різними підрозділами, належних заходів безпеки через замовчування конструктивних недоліків реактора та помилки персоналу – це одні з причин трагедії.

Зараз нам здається, що це очевидні речі. Де хто задає питання: «Як можна було не побачити очевидних недоліків?» То були такі часи і ми їх пережили, виникає інше питання, а які уроки ми винесли з цієї трагедії? Чи зможемо уникнути подібних аварій у майбутньому? Чи зможемо побудувати відповідну культуру, яка дозволить у критичні моменти врятувати ситуацію? Хотілось, ще раз нагадати про трагедію, про її причини, щоб пам’ятати ті страшенні екологічні наслідки, ту величезну біль і страждання сотень тисяч людей, втрачені життя і здоров’я, щоб не допустити подібного. Інформацію і фото взято з вікіпедії.

176540806_4113491615382016_3448310798939448050_n.jpg

Чудо на Гудзоні так називають аварійну посадку авіалайнеру Airbus A320-214 авіакомпанії US Airways A320 на річку Гудзон, що сталася 15 січня 2009 року. Літак виконув рейс за маршрутом Нью-Йорк - Шарлотт - Сіетл, але через 1,5 хвилини після зльоту відбулось зіткнення зі зграєю канадських казарок, що призвело до відмови обох двигунів. Екіпаж не розгубився і посадив літак на воду річки Гудзон в Нью Йорку. Всі присутні в літаку (150 пасажирів і 5 членів екіпажу) вижили, правда 83 отримали поранення, з яких 5 досить серйозні. Відмітимо, що в історії авіації це не перший випадок посадки літака на воду - в 1963 році радянський літак Ту-124 авіакомпанії «Аерофлот», який виконував плановий регулярний рейс за маршрутом Таллінн - Москва, через відмову двох двигунів був посаджений на воду в річці Нева в Ленінграді.

Виникає питання, яким чином вдалось здійснити – це «чудо». Детальне ознайомлення з ходом слідчого процесу, яку проводила Національна рада з безпеки на транспорті (NTSB), дозволяє зробити наступні висновки, які можна віднести до п’яти вивчених уроків.

1. Постійні тренування та значний досвід – найкращий захист

Капітан Чеслі Б. Сулленбергер та перший офіцер Джеффрі Б. Скайлз мали колосальний досвід і більше 15 тис. годин пілотування.

2. Ситуаційна обізнаність – запорука життя.

Рішення для уникнення серйозної аварії необхідно приймати дуже швидко у пілотів на це було до 5 секунд.

3. Наявність лідера – важливо організувати злагоджені дії всіх колег для досягнення поставленої мети

Спілкування з пасажирами показали, що не було паніки, а злагоджені і спокійні дії всіх членів екіпажу вгамували початковий шок і дозволили налагодити чітку взаємодію.

4. Постійне інформування – важливо забезпечити постійне інформування про існуючі небезпеки і дії у разі їх виникнення

В авіакомпанії US Airways A320 організоване постійне інформування пілотів про можливі небезпеки і запроваджено відпрацювання різних дій на симуляторах.

5. Виконання правил безпеки – запорука збереження життя і здоров’я.

Одразу після інциденту пілотам загрожували кримінальною відповідальністю, але після перегляду всіх варіантів вирішення цієї ситуації та визнання, що пілоти діяли за інструкцією всі звинувачення були зняті.

176038013_295705428731112_6250107751578853783_n.jpg

Як багато нам потрібно зрозуміти, переоцінити та розробити для підвищення безпеки праці. Наприклад, як Ви вважаєте всебічне піклування про робітника про його добробут - потрібне роботодавцю? Чи достатньо створення одного безпечного середовища? А коли ми ще міркуємо над питанням Національний інститут безпеки та гігієни праці (NIOSH, USA) 9 квітня цього року для допомогти роботодавцям зрозуміти добробут працівників і розробки відповідних заходів для його досягнення представив потужну Анкету добробуту робітників (WellBQ) в якій передбачено 68 питань, що стосуються:

Оцінки роботи та досвіду

Політики та культури на робочому місці

Фізичного середовища на робочому місці та клімату безпеки

Стану доров’я

Побуту в домі, рівень фінансового забезпечення сім'ї.

Рахується, що представлена анкета допоможе

роботодавцям, фахівцям з охорони праці моніторіти зміни у добробуті працівників у зв'язку з економічними умовами, суспільними тенденціями або зміною державної чи організаційної політики для прийняття відповідних рішень.

176012632_4104975409566970_6519076880804735821_n.jpg

Одинадцять років назад 20 квітня 2010 року, сталась масштабна катастрофа на нафтодобувній платформі Deepwater Horizon.

Незважаючи на всі зусилля аварійних бригад і всі спроби загасити пожежу, 22 квітня платформа затонула, на глибині 1500 м, забравши життя 11 людей та спричинивши найбільшу екологічну катастрофу. За оцінками, фахівців в Мексиканську затоку витікала нафта в обсязі до 5 тис. барелів (близько 700 тонн) на добу (за іншими оцінками - 100 тис. барелів нафти на добу), яка тривала 87 днів.

Основними причинами аварії як зазначила Федеральна комісія з розслідування був людський фактор та технічні неполадки і недоліки конструкції нафтової платформи, всього було названо шість основних недоліків, які допустила компанія Transocean і Halliburton не забезпечивши відповідну оцінку ризиків і запровадження забобіжних їм заходів:

- не дотримання інструкцій з безпеки;

- відсутність автоматизованих систем запобігання небезпекам;

- відсутність запобіжних заходів щодо контролю за станом свердловини;

- відсутність належного контролю за тиском нафти в пласті для запобігання викидів.

Серед інших висновків, у звіті зазначається: «Колегія знайшла докази того, що персонал отримував компенсації за скорочення витрат. Компанія реалізувала програму "рахуємо кожен долар", яка була зосереджена на зменшенні витрат шляхом підвищення ефективності бурових операцій", що вилилось у звичайну економію на заходах безпеки.

146566357_3885413401523173_896724599673216980_n.jpg

Після складання детального переліку небезпек, оцінки ризику та їх ранжування, спільними зусиллями із зацікавленим сторонами, слід визначити найбільш безпечні методи виконання робіт та встановити правила дії працівників для мінімізації травмування чи захворювання. Для цього зважте на ієрархію запобіжних заходів, яка використовується для підвищення безпеки праці (див рисунки). Рекомендується починати з найвищих щаблів.

Докладніше на фейсбук

175086244_4096262807104897_6658924675456558073_n_cr.jpg

Бережіть свою осанку. Її можна охарактеризувати як збереження положення тулуба, під час якого будь-які навантаження на область хребетного стовпа будуть розподілятися рівномірно, при цьому збережуться природні розміщення хребта. А це один з важливих аспектів фізичного здоров'я, на рівні рухової активності, раціонального харчування та загартування організму.

Докладніше на фейсбук




 173473818_4091301660934345_308382845750267823_n.jpg

Як зробити робоче місце безпечним?

Скористайтесть шістьома способами

1. Усуньте потенційні небезпеки.

2. Переконайтесь, що всі робітники пройшли належну підготовку.

3. Переконайтесь, що працівники мають відповідне зручне обладнання

4. Застосуйте засоби візуальної безпеки та повідомлення.

5. Створити комітет з питань безпеки - і проводити щомісячні наради з питань безпеки.

6. Ретельно розслідуйте всі інциденти.

12.png

13 та 14 квітня відбувся 13th SAFETY GALA virtual workshop 2021 (віртуальна майстерня 2021) під назвою «An endless safety experience towards a sustainable world» (Безмежна безпека для сталого розвитку).

На даному заході були представлені поточні тенденції та обговорені сучасні проблеми з охорони праці. В якості спікерів виступали визнані фахівці з безпеки. Зокрема Александрос Спиридоніс, інженер-будівельник AUTH, має досвід у галузі будівельної безпеки з 2001 року, пані Алісія Оло Мартінес генеральний директор з охорони праці JAPAN TOBACCO INTL; пані Анка Тудор радник HSSE OMV Petrom, містер Кріс Джонсон, віце-канцлер Queen’s University Belfast та багато інших (https://www.mforsafety.com/speakers-gala-21.html). Особливо хотілось відмітити, участь наших співвітчизників пана Дмитра Григоренка співзасновника ESOSH та керівника «Нової школи H&S” та пані Ольгу Богданову голову правління ESOSH, які представили доповідь про кращі практики з безпеки праці, досвід з формування культури безпеки та підготовки працівників і фахівців що реалізовані на вітчизняних підприємствах.

Узагальнюючи представлені доповіді можна зробити наступний висновок, щодо майбутніх тенденцій з розвитку охорони праці: - спрощення оцінки ризиків, звітності та моніторингу за системою управління безпекою праці за рахунок розширення можливостей програмного забезпечення з обробки, групування, сортування та експорт значних об’ємів вхідних даних для обґрунтування управлінських рішень, спрощення операційних процедур, обміну інформацією; - підвищення рівня підготовки працівників через застосування різноманітні онлайн платформ, які дозволяють надавати, контролювати і перевіряти знання працівників в режимі реального часу без відриву від виробництва; - розробка зрозумілого і простого програмного забезпечення для проведення аудитів з безпеки, яке дозволяє надавати об’єктивні ґрунтовні висновки і звіти для подальших управлінських рішень; - побудова інтегрованих електронних систем управління компанією, які включають весь спектр важливих питань з її функціонування; - поглиблення співпраці між підприємством та різними органами місцевого самоврядування для зменшення ймовірності виникнення надзвичайних ситуацій на основі всебічної оцінки ризиків, координації та поглиблення комунікації між різними зацікавленими сторонами; - розвитку нових технологій з безпеки на кшталт розумних засобів індивідуального захисту, робототехніки, мобільних додатків/сповіщувачів, світлових завіс, блокувальних пристроїв, систем аварійного відключення, технологій типу «дозвіл на роботу» та інше.

173062428_4090461181018393_2751202788055291739_n.pngЦікаві розробки компаній для підвищення безпеки на робочих місцях

Компанія VergeSense пропонує спеціальну платформу VergeSense, яка у реальному часі дозволяє оцінити дизайн робочого місця, оптимізувати їх завантаженість (наприклад, для визначення необхідності розширення чи навпаки зменшення їх кількості), забезпечити ефективне їх обслуговування та максимізувати робочу область.

Компанія eLichens пропонує унікальні станції та моделі зі штучним інтелектом для контролю та прогнозу забруднення повітря (CO2 CH4 NDIR та інші) на робочих місцях, як в офісах та ні на виробничих майданчиках.

Цікаву платформу Reflex з біомеханічного аналізу робочих поз, що дозволяє покращення ергономіки робочого місця та надає підказки працівникам для зменшення ризику травмування пропонує компанія Kinetic.

Компанія Rufus пропонує спеціальні інструменти, які допомагають підвищити безпеку праці, за рахунок покращення ефективності роботи логістики та ергономіки робочих місць. Найбільш популярним продуктом є манжета Rufus, яка представляє собою 4,3-дюймовий екран та забезпечує збір різноманітних даних, забезпечуючи вільні руки та навантаження на працівників.

Компанія Guardhat створює оригінальні та розумні платформи, які дозволяють захистити робітників при виконанні різних виробничих операцій. Наприклад, платформа Kyra, яка дозволяє поєднати дані з безлічі різних механізмів для контролю і своєчасне реагування на надзвичайні ситуації, підвищення ситуаційної обізнаності працівників, блокування робіт та інше.

Досить доречна і необхідна платформа AlertMeter від компанії Predictive Safety дозволяє надати надійні інструменти та аналітику для зниження операційних та організаційних ризиків, що виникають внаслідок втоми та погіршення фізичного стану працівників, тим самим підвищить безпеку праці.

Ця новина на фейсбук

12.gif

8 квітня 2021 року проведено онлайн зустріч представників академічної спільноти

НТУ «Дніпровська політехніка», Національного університету цивільного захисту України, Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, Луцького національного технічного університету, Інститут державного управління та наукових досліджень з цивільного захисту щодо обговорення тенденцій розвитку освітніх програм за спеціальністю 263 «Цивільна безпека». Під час заходу відбувся активний обмін думками про можливі шляхи покращення програмних результатів освітніх програм через використання кращих ініціатив викладання навчальних дисциплін, удосконалення матеріально-технічного забезпечення, способів розширення практичної підготовки фахівців, аспектів міжнародної діяльності, критеріїв оцінювання здобувачів вищої освіти за дуальною формою освіти, забезпечення гендерної рівності, урізноманітнення вибіркової складової освітніх програм для формування відповідних м’яких навичок (soft skills). Під час зустрічі гаранти освітньо-професійних програм спеціальності 263 «Цивільна безпека» також наголосили на необхідності відокремлення спеціальності «Охорона праці» та спеціальності «Цивільний захист» в межах галузі знань 26 Цивільна безпека. Також порушені питання конструктивних шляхів формування корпоративної культури та академічної доброчесності.

Ця новина на фейсбук

170366383_4068289679902210_4813123210812914905_n.jpg

А Ви знаєте, що таке досконалість в безпеці праці? А чи знаєте як її оцінити? Досконалість в безпеці - це не просто відсутність трамв, це здатність забезпечити нуль травм із року в рік. Це не містика. Хоча багато скептиків, вважають саме так. Існують досить багато прикладів компаній, які досягли досконалості через постійну, кропітку працю над власною стратегією з безпеки. Отже, як досягти досконалості? Відповідно до першої формули досконалість безпеки дорівнює добутку здібностей і мотивації (Д = AM). Багато керівників витрачають більшість своїх ресурсів на підвищення компетентності працівників і забувають за мотивацію і це не дозволяє забезпечити прорив у показниках. Друга формула говорить нам, як забезпечить мотивацію, через натхнення і участь ( I + P = M). Згадаємо Е. Демінга, який зазначив, що люди підтримують те, що вони допомогли створити. Отже, натхнення забезпечується участю. Скажіть, як часто робітники беруть участь у створенні власних програм безпеки?

Ця новина на фейсбук

170380535_4067018710029307_2171753778202203450_n.png

Відвідуючи заняття з дисципліни "Безпека на транспорті" здобувачі вчаться новітнім підходам з оцінки ризиків при роботі водіїв автотранспорту. Для цього фахівцями НТУ "Дніпровська політехніка" був розроблений спеціальний чек-лист, який враховує вплив декількох шкідливих виробничих факторів, які сприяють утворенню несприятливих умов для виникнення професійних захворювань. Особливістю такого підходу є можливість встановити альтернативні рішення задачі зі зниження професійних захворювань водіїв через визначення інтегрального критерію безпеки, який залежить від низки окремих показників, що характеризуються ергономічним, психосоціальним, індивідуальним та гігієнічним факторами впливу на умови праці водія. На рисунках наведені результати оцінки виконані здобувачами вищої освіти гр. 263-18-1 Булаха П.О і Грезента О.П

Ця новина на фейсбук

167824249_4046955735368938_4218750281555701516_n.jpg

Декілька слів про особливість з оцінки професійних ризиків викликаних гігієнічними шкідливими факторами. Слова "здоров'я" та "безпека" часто вживаються разом, як би вони є єдиним поняттям, але потрібно розуміти, що існують небезпечні фактори, які призводять до травматизму, тоді як вплив шкідливих факторів на здоров'я працівників часто довгостроковий і може не проявлятися протягом багатьох років. Це вимагає по іншому оцінювати ризики від гігієнічних небезпек. За кордоном існує практика HRA - оцінка ризиків на здоров'я. Її особливість полягає в необхідності поєднання зусиль фахівців з безпеки, гігієністів та радників з питань виробничої діяльності, оскільки шкідливі фактори мають комплексний вплив на людину: на її фізичне, психічне та духовне здоров'я. Не можна машинально зробити ті чи інші висновки, користуючись тільки матрицею ризиків, виставляючи відповідні бали на власний розсуд. Робота досить складна, потребує всебічного дослідження умов праці: визначення експозиції небезпеки, часу її дії, канал потрапляння, особливості впливу, перевірити додаткові погіршуючі чинники, наприклад ритм і темп робіт, кліматичні умови, зрозуміти соціальні наслідки, можливі фінансові втрати. Крім того, важливо знайти баланс між витратами на усунення чи заміну ризику і економічними можливостями компанії. А головне знайти вагомі фактори для обгрунтування рішення перед керівництвом та підходи до працівників, щоб вони не саботували необхідність, наприклад використання засобів індивідуального захисту та інше.

Процес HRA також передбачає врахування політичних, соціальних, економічних та інженерних факторів у поєднанні з інформацією про оцінку ризику для розробки, аналізу та порівняння варіантів покращення результатів для здоров'я.

На останок хотілось підкреслити, що кількість професійних захворювань в 5 - 7 разів вища, за кількість травм на виробництві. Це вимагає певних рішучих дій, забезпечення соціального та ділового імперативу у прийнятті стійкого підходу до HRA, оскільки хвороби, пов'язані з роботою, можуть безпосередньо впливати на продуктивність та ефективність функціонування компаній.

Підготувала здобувач вищої освіти групи 263-20зск1 ІП Лучко Дарина.

Ця новина на фейсбук

166580037_4038229552908223_7383682724587177704_n.jpg

"Цікавий день, як добре, що нас запросили" - сказав один із студентів, що відгукнулись на запрошення керівника випробувальної лабораторії к.т.н. доцента Радчука Дмитра Ігоровича, щодо участі у реальній перевірці захисних фільтрувальних саморятівників. Процедура складалась з декількох кроків, які передбачають суб'єктивну оцінку експлуатаційних властивостей засобів індивідуального захисту. Зокрема, потрібно після виконання певних дій випробувачами у захисних пристроях, які передбачені стандартом, заповнити спеціальну анкету, характеризуючи власні відчуття після виконаної роботи.

Ця новина на фейсбук

166527989_4037333562997822_4745749292939077911_n.jpg

Студентка групи 263-19-1 Музика Єлізавета спробувала виділити основні тренди розвитку технологій з безпеки для захисту від пандемії. У результаті опрацювання різноманітних джерел, наукових статей, звітів, повідомлень, політичних заяв, аналізу тенденцій в безпеці вдалось сформувати сім ключових напрямків, які допоможуть компаніям зберегти життя і здоров'я працівників, а головне забезпечити свій власний тривалий розвиток.

Перше. Формування невеликих робочих груп, які готові вирішувати комплексні задачі, виходячи в тому числі з віртуальної взаємодії.

Друге. Підготовка нових лідерів, які зможуть забезпечити ефективне управління демографічно розрізненим персоналом.

Третє. Розширення технологій для забезпечення стійкості компаній під час, як антропогенних, так природних впливів.

Четверте. Забезпечення максимальної прозорості у всіх сферах діяльності компанії, особливо фінансової, долучення працівників до прийняття важливих управлінських рішень.

П'яте. Посилення моніторингу за здоров'ям працівників за рахунок використання цифрових технологій; в майбутньому виграють компанії, які забезпечать якісну всебічну турботу за працівником.

Шосте. Розвиток і швидке запровадження у виробничий процес нових цифрових технологій, які дозволять вистояти у нових реаліях життя.

Сьоме. Максимальне внутрішнє і зовнішнє партнерство за для досягнення мети.

Чекаємо на ваші коментарі і за можливості підтримку роботи нашого здобувача.

Ця новина на фейсбук

164715227_4025024297562082_6411904653774968896_n.jpg

Здобувачі вищої освіти з групи 192-18ск-1 Амінова В., Касьянок Д., Кель Д., Сердюк Д. прийняли участь у грі "Аудит небезпек". Для цього вони розробили спеціальні чеклисти, які дозволяють індентифікувати небезпеки. Кожному з них пропонувалось дослідити чотири різних віртуальних робочих місця: на поверхні кар'єру, виробничій дільниці, на проїзній частині, в ремонтній дільниці, які розроблені NIOSH Mining. Після попереднього огляду, кожен презентував проведену роботу, отримуючи бали за правильні грунтовні відповіді. На завершальному етапі, використовуючи відомі онлайн калькулятори з вибору різних санітарно-гігієнічних заходів потрібно було обгрунтувати можливість усунення критичної небезпеки.

Ця новина на фейсбук





164132022_4021304497934062_5604836597636382961_n.jpg

Студенти групи 184м-20-6 Середюк О., Сузімова А. та Артюшенко С. спробували врятувати "Чарлі". Вони долучились до гри, правила якої були опубліковані за посиланням. Скориставшись відомим методом для швидкої оцінки ергономічних ризиків REBA визначили рівень небезпеки під час роботи на конвеєрі та запропонували методи модернізації. Зокрема, замінити ручну працю маніпуляторами. І хоча дане рішення є досить відомим, все ж потребує певних інженерних рішень, стосовно обгрунтування продуктивності праці, вибору режимів роботи та відповідного типу, моделі маніпулятора та інше. Над вирішенням цих питань наші здобувачі далі працюють.

Ця новина на фейсбук

161274515_3994923453905500_3292259477771227298_n.jpg

Цікава гра "Врятуй Чарлі". Переглянь відео. Скористайся одним із методів пошуку кореневих причин і поясни першопричини небезпечних дій Чарлі, які можуть призвести до травм та розроби декілька рекомендацій стосовно їх усунення.🙂

Ця новина на фейсбук





159480877_2816080282038675_6279504327868528815_n.png

У проведеному вебінарі "Оцінка професійних ризиків водіїв", який організовано журналом Охорона праці і Пожежна безпека прийняли участь здобувач вищої освіти другого рівня освіти Соколовська Оксана, яка доповіла про перспективи і необхідні кроки запровадження міжнародного стандарту ISO 39001 та викладач кафедри охорони праці та цивільної безпеки Чеберячко Сергій з повідомленням про міжнародний досвід запровадження програм у компаніях з безпеки руху

Ця новина на фейсбук

159331676_3984253311639181_7986043987245397049_n.png

Ділимось досвідом. Для навчання працівників розроблено спеціальний онлайн-контент (див. рис.), який дозволяє сформувати розуміння процесу ідентифікації небезпек. Для цього розглядається певна ситуація в якій закодовані категорії небезпек: фізичних, хімічних, ергономічних, психофізіологічних, механічних чи біологічних. Для зручності відповіді заносяться в спеціальні таблиці з відповідними балами, які відповідають матриці оцінці ризиків 5Х5.

Ця новина на фейсбук






158210868_3296135893819245_5971039871283010917_n.jpg

Завідувач кафедри охорони праці та цивільної безпеки Голінько В.І та викладачі Яворська О.О. і Чеберячко С.І. прийняли активну участь у організації та проведенні наукового семінару "Розробка та впровадження інтегрованих систем управління на основі керування ризиками".

Ця новина на фейсбук









155416970_3954935017904344_1395583999492759482_n.jpg

Ділимось досвідом. Для формування ризик-орієнтованого мислення необхідно створити мови для наробки (напрацювання) навичок з аналізу, обробки, класифікації отриманої інформації для розуміння розвитку ситуації. Для цього можна задіяти модернізовану модель Гібсса, яка передбачає пошук відповідей на низку питань, які підказують напрямок з обробки одержаної інформації. Перелік питань, на які необхідно знайти відповідь, поступово формують можливість з прогнозування розвитку подій. Розвитком даного питання на кафедрі займаються наші аспіранти Боровицький Олександр та Гільперт Віталій. Наведені картинки дозволяють змоделювати ситуацію. Звісно вони надаються слухачам чи здобувачам по черзі з відповідним обговоренням всіх етапів, які відповідають моделі. Потім як один з варіантів можливого розвитку надається наступне зображення і знову діємо за відповідним шаблоном.

Ця новина на фейсбук

153616993_3949726221758557_4731272048796604892_n.jpg

Травма на робочому місці назавжди може змінити життя рідних, друзів та колег. Це значне випробування часто буває первопричиною сімейних криз, пов’язаних зі збільшенням фінансових витрат, фізичного та психологічного навантаження на інших членів родини. Скажіть - це може бути найважливішою причиною для виконання правил безпеки праці та створення безпечного і здорового робочого середовища на виробництві.

Ця новина на фейсбук









150519773_3916307081767138_4350159153299060528_n.jpg

Хотілось поділитись шановні колеги розробленим на кафедрі охорони праці і цивільної безпеки нашим аспірантом Гільпертом Віталієм новітнім підходом до навчання працівників ризик-рієнтованого мислення, який базується на вирішенні певного каскаду задач, що сприяє розвитку процесу прийняття рішень. На першому етапі – формується алгоритм з пошуку та ідентифікації небезпек на робочому місці, які постійно змінюються. Для цього представляється певна ситуація, яка в подальшому розкладається на одну або кілька ієрархічних панелей символічної інформації в якій закодовані категорії небезпек: фізичних, хімічних, ергономічних, психофізіологічних, механічних чи біологічних. На приклад, надаються декілька малюнків або фотографії які характеризують виробничий процес, де існують небезпеки, що вимагають відповідного пошуку і осмислення, а також, розуміння ситуації, тобто поєднання отриманої інформації для визначення можливої кумулятивної дії. Осмислення інформації, означає усвідомлення ситуації та діючих небезпек. Завдання постійно черидуються з метою формування навику швидкої ідентифікації небезпек. Перегляньте фото, спочатку перше (встановіть небезпеки), а потім друге і дайте відповідь: "Щось змінилось?"

Ця новина на фейсбук

150947107_3913960378668475_4873996096421783466_n.jpg

Ергономіка надзвичайно важлива наука, яка комплексно вивчає особливості виробничої діяльності людини в системі «людина-техніка-довкілля» задля уможливлення її ефективності, безпеки та комфорту. Одною з головних функцій людини в системі „людина-машина” є приймання і переробка інформації, що відноситься до психічної діяльності людини. Психічна діяльність людини під час роботи проявляється у вигляді психічних процесів, станів і властивостей особистості. Психічні процеси – це короткочасні психічні явища, які протікають у вигляді реакції, мають початок, розвиток і кінець та динамічно відбива-ють дійсність. До них відносяться: сприйняття, відчуття, уявлення, мислення,пам’ять, воля й увага. У процесі праці активізується ряд аналізаторних функцій людини (зорова, слухова, тактильна чут-ливість та ін.), у результаті яких виникають різні відчуття. Через останні людина одержує подання про окремі властивості предметів (кольори, масу, звук, смак, та ін.). Однак предмети розрізняються не за одиничними властивостями, а по їх сукупності. Відбиття в мозку всієї сукупності властивостей предметів та явищ називається сприйняттям. У процесі праці воно активно, носить виборчий характер, спрямовано на предмет праці та виконання виробничих дій і рухів. Цілеспрямоване сприйняття під час праці називається спостереженням. Дуже важливо, щоб ці описані психічні процеси були у людини розвинуті. Спробуйте перевірити і заодно потренуватись. Скільки облич на малюнку? Або скільки коней ви бачите?

Ця новина на фейсбук

149550664_3909527962445050_1177128378412759105_n.png

Ділимось досвідом. Знайомтесь з метод визначення фізичної втоми, який запропонований Suzanne H. Rodgers для встановлення кількісних показників, які дозволяють порівняти різне виробниче навантаження та розрахувати величину ергономічного ризику при виконанні фізичної роботи.

Процедура оцінки накопичення фізичної втоми складається з наступних кроків. Перший - ідентифікація виробних завдань, тобто встановлення робочих поз, часу на їх виконання; також в таблицю заносяться результуючі дані зі складності їх виконання, яка визначаються за спеціальним чек-листом (див. рис.) та відомості щодо додаткових засобів зменшення навантаження. Другий - оцінка тривалості і частоти навантаження від фактичного часу виконання роботи та рівень навантаження на різні частини тіла за їх сприйняттям легкий, помірний, важкий.Третій крок – оцінка рівня втоми кожної частини тіла визначається комбінацією відповідних балів.

Ця новина на фейсбук

145033135_3878891555508691_3762094768249761016_n.jpg

Ще одним етапом управління професійними ризиками є обгрунтування запобіжних засобів для усунення небезпеки. Для цього існує ієрархія запобіжних заходів від усунення небезпеки, її заміни чи ізолювання, забезпечення інженерного і адміністративного контролю до використання засобів індивідуального захисту. Потрібно почати з верхніх щаблів і поступово у разі неможливості повного усунення небезпеки спускатись на нижчі, які рахуються менш ефективними. Найбільше розповсюдження отримали другий і третій підходи - заміна чи ізолювання та інженерний контроль. Наводимо деякі приклади з реалізації цих запобіжних заходів.

Ця новина на фейсбук

146089136_3878873755510471_1215150905632637500_n.jpg

Одним з найважливіших етапів управління професійними ризиками є індентифікація небезпек. Чим краще він буде проведений, тим безпечніше буде робоче місце. Для цього важливо сформувати ризик- орієнтоване мислення у працівників. Під час навчання застосовують різноманітні завдання для пошуку небезпек. Зроблена підбірка надіємось допоможе.

Ця новина на фейсбук



139800723_3834939786570535_1523128298441990621_n.jpg

Для підвищення результативності підготовки майбутніх фахівців з цивільної безпеки здобувачем другого магістерського рівня Соколовською Оксаною розроблено спеціальну гру (рис.), яка сприяє розвитку ризик-орієнтованого мислення. На ігровому полі розміщено виробниче обладання, на якому визначені конкретні небезпеки, які потребують відповідної перевірки і визначення рівня ризику травмування працівника. Це вимагає їх осмислення, а також, розуміння ситуації для визначення можливих наслідків. Для кожного завдання розроблено відповідний чек-лист (рис). Гра має декілька турів. На першому - гравці визначають наслідки від можливих небезпек притаманих обладанню. Якщо гравець не може виконати завдання, запрошується допомога або у ведучого або у інших гравців. У разі потрапляння на ігрове поле, де вже визначені наслідки, відбувається перехід до наступного другого туру - встановлення йомовірності виникнення небезпечної ситуації. По завершенні, якої відбувається третій тур - оцінка ризику, за відомою матрицею ризиків (5Х5). Після оцінки ризиків, у відповідності до принципу Демінга, відбувається їх перевірка. Весь процес гри супроводжується, підказками та запитаннями, які стосуються конкретних виробничих ситуацій з наявним обладнанням.

Ця новина на фейсбук

135674784_3800450130019501_8620854796878814029_n.png

Сьогодні на світовому ринку праці мають великий попит фахівці і керівники з ризик-орієнтованим мисленням, які спроможні створювати інтегровані системи менеджменту на підприємствах (наприклад системи управління якістю і безпекою праці, яка будується на одному принципі – принципі Шухарта – Демінгу, відповідно до міжнародних стандартів серії ISO). Тому під час викладання дисциплін "Цивільна безпека", «Управління безпекою, автономність і відповідальність у професійній діяльності» студентам пропонується виконати різноманітні завдання, які знайомлять з моделями управління ризиками для розуміння причинно-наслідкових зв’язків, які одночасно дозволяють оцінити і технічний стан об’єкту і його безпеку для оточуючих, а подальшому на основі оцінки ризиків приймати і обгрунтовувати управлінські рішення, з одного боку для упередження небезпек для здоров’я і життя працівників, а з другого – здатності ефективно виробляти відповідні послуги та задовольняти потреби клієнтів.

Ділимось напрацюваннями (чеклистами) студентів Пархоменко В.В., Піменова Д.В., Кайгородцева М.О., Смєлової В.Є. Підплетько О.О., Ашніна В.С., Ульянової Я.О., Клименко А.В., Бондарчук К.В. які були ними підготовлені для обгрунтування і прийняття управлінських рішень, щодо витрат на переобладнання та оновлення матеріально-технічної бази компанії при проведенні ролевої гри "Безпечне виробництво - основа успіху компанії". На наш погляд дані чеклисти будуть корисні фахівцям з безпеки праці при перевірці стану різноманітних об’єктів.

Ця новина на фейсбук

<= в майбутнє                                                                    Перейти до новин за 2020 рік =>

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт